Koleszár Róbert: A járvány alatt is bővülhet a hazai flottapiac

A járványhelyzet miatt előtérbe kerülhet a rövid távú autóbérlet, mivel bizonyos szektorokban a megnövekedett kereslet kiszolgálásához új munkaautók szükségesek – mondta a Világgazdaságnak Koleszár Róbert, a Mercarius Flottakezelő Kft. ügyvezetője és tulajdonosa.

Előtérbe kerülhet a rövid távú autóbérlet, mivel az áruszállításban soha nem látott növekedést hozott a járvány, a többletkereslet miatt pedig sok új munkaautóra van szükség – mondta a Világgazdaságnak Koleszár Róbert, a Mercarius Flottakezelő Kft. ügyvezető igazgatója, tulajdonosa. Számos vállalkozás a dolgozók védelmében több céges autót biztosít, helyettesítve a közösségi közlekedést. Ők rövid távra, a járvány idejére bérelnek autót. Krízis idején sokan kiszervezik a cégautó beszerzéséhez és üzemeltetéséhez kapcsolódó folyamatokat, a személyesebb kiszolgálás és a teljes körű flottakezelés iránt most is megnövekedett az igény. A tartós bérlet egyre népszerűbb a hazai kkv-k körében, mivel akár egyetlen autóval is igénybe vehető. Továbbá a munkavállalók egyre gyakrabban váltanak állást, ezzel együtt fontos juttatási eszköz lett a gépjármű. Ezért elvárás a kockázatmentes és rugalmas konstrukció módosítható futamidővel, az eszközcsere lehetőségével, kötbérmentes megszakíthatósággal. A szakember szerint amíg a járvány tart, a hitelezés lelassul, nehezebben jutnak forráshoz a cégek, ilyen helyzetben az operatív lízing különösen előnyös lehet, hiszen a kockázatot a lízingbe adó vállalja, és nem igényel önerőt. Emiatt van arra esély, hogy a hazai flottapiac a mostani helyzet ellenére is lassan növekedni fog. Négy nagy szereplő van a piacon, a teljes körű, magas színvonalú flottakezeléssel lehet kitűnni közülük. Azokat a flottakezelőket valószínűleg jobban megviseli a vírushelyzet, amelyeknek kevesebb az ügyfelük, vagy kisebb méretű cégekkel állnak kapcsolatban. Nagy kérdés, hogy a cégek hány százaléka tudja tovább fizetni a lízinget a moratórium lejárta után. Ha több ügyfél is visszamondja a szolgáltatást, az problémát okozhat rövid távon az újautó-vásárlásban. Tavaly 16 százalékkal emelkedett az új gépjárművek értékesítése 2018-hoz képest, az autók 50 százalékát vásárolták cégek. „Kisebb a kitettségünk, mivel saját szervizekkel rendelkezünk, autóink üzemeltetését főállású alkalmazottakkal végezzük, így a tevékenységünk nem függ más külső szolgáltatóktól. Másrészt ügyfeleink nagy része közfeladatot lát el, így továbbra is változatlanul igénybe veszi a szolgáltatásainkat” – mondta Koleszár Róbert. Nem volt szükség elbocsátásokra és a bérek csökkentésére sem, sőt március óta 5 százalékkal bővítették a létszámot.

Csereauto

A Mercarius tavaly 1200 gépjárművet adott tartós bérletbe, a kihelyezett autók száma meghaladta az 5300-at. Az év eleji tervek szerint ez a szám decemberre elérheti a hétezret. Összességében elmondható, hogy a hazai piac még el van maradva Nyugat-Európától: Magyarországon csak 30-35 százalékot tesz ki a flottakezelt céges autók aránya.

Forrás: https://www.vg.hu/vilaggazdasag/vilaggazdasag-magyar-vallalatok/a-jarvany-alatt-is-bovulhet-a-hazai-flottapiac-2291535/