A Mercarius szerint nem áll meg az élet az operatív lízingpiacon

Rónai-Horst László, a Mercarius Flottakezelő Kft. ügyvezető igazgatója szerint, bár lesznek olyan ágazatok, ahol az autók visszaadására kényszerülnek a cégek, leállás nem várható a hazai flottapiacon. A házhozszállítás dinamikusan növekvő népszerűsége, a céges autómegosztás és a rövid távú bérlet iránti növekvő kereslet kifejezetten pozitív hatással lehet az ágazatra. Emellett úgy látja, a koronavírus okozta helyzetben előtérbe kerülhetnek az önerőt nem igénylő operatív lízingügyletek is.

„A jelenlegi körülmények között, amikor a hitelezés nagyon lelassul a piacon, és nem tudnak könnyen forráshoz jutni a cégek, az operatív lízing különösen előnyös konstrukció lehet a vállalatok számára, hiszen nem igényel önerőt, és a kockázatot a lízingbe adó vállalja. Sajnos lesznek olyan ágazatok, ahol elkerülhetetlen lesz, hogy visszaadják autóikat a cégek, azonban fontos látni, hogy emellett több pozitív trend is elindult a piacon. Egyrészt dinamikusan nő az igény a házhozszállítás iránt, sok cégnél akkora a forgalom, mint a karácsonyt megelőző hetekben, a megnövekedett kereslet kiszolgálásához pedig sok új munkaautóra van szükség. Másrészt a járványhelyzet ráirányította a figyelmet a céges autómegosztás és a rövid távú autóbérlés előnyeire. Már most tapasztaljuk, hogy a biztonságos közlekedés megteremtése érdekében a cégek több autót biztosítanak a dolgozóiknak, így elkerülve a tömegközlekedést” – foglalta össze az aktuális piaci helyzettel kapcsolatos meglátásait Rónai-Horst László, a Mercarius Flottakezelő ügyvezető igazgatója.

A szakember hozzátette, hogy a jelenlegi helyzetben jelentős versenyelőnynek számít, hogy a magyar flottapiaci szereplőkhöz képest egyedülálló módon saját szervizekkel rendelkeznek, autóik szervizelését saját alkalmazottakkal végzik el. Így a járvány alatt is, a megfelelő higiéniai körülmények betartása mellett, a megszokott menetrend szerint folyik a munka a cég telephelyein.

„A Mercariusnál, a szükséges higiéniai előírások maradéktalan betartása mellett, a pandémiás időszak alatt is minden ügyféligényt kiszolgálunk. Annak érdekében, hogy védjük a kollégákat és a működésünket biztonságosabbá tegyük, beszereztünk minden szükséges eszközt, minimalizáltuk a kontaktusok számát, és rotációs rendszert alkalmazunk a munkafolyamatok során” – mondta.

A vállalatnál hosszabb határidőket csak az újautó-szállításban tapasztaltak, ami az ügyvezető szerint magával hozza majd a használtautó-lízing és a készletes vásárlás előtérbe kerülését.

Flottakezelés másképp

Rónai-Horst László kiemelte, hogy a járványügyi korlátozások miatt bizonyos szolgáltatásaik iránt már most megnövekedett az igény. Ilyen például a hozom-viszem szolgáltatás, amely biztosítja, hogy az autót a Mercarius munkatársai vigyék el a szervizbe a szezonális gumicserék, átvizsgálások alkalmával. Emellett a cég rövid távú, fix havidíjas autóbérlés-szolgáltatása is egyre népszerűbb, amely mellé teljes körű flottakezelést is nyújtanak. 

„Ezt a konstrukciót főként azok a cégek választják, ahol néhány hónapra szükséges autót biztosítani a munkatársaknak” – tette hozzá.

A szakértő kitért arra is, hogy a jelenlegi helyzetben szerencsésnek érzik magukat, hiszen más iparági szereplőkhöz képest jóval kisebb a Mercarius Flottakezelő kitettsége.

„A Mercariusnál, a piacon egyedülálló módon, saját, főállású alkalmazottak és szakértők segítségével, nagyrészt önerőből biztosítjuk szolgáltatásainkat, így a tevékenységünk alig függ más külső szolgáltatók helyzetétől. Másfelől ügyfeleink egy jelentős része közfeladatot lát el, kötelező szolgáltatniuk, így továbbra is változatlanul veszik igénybe szolgáltatásainkat” – mondta.