Technológiaváltás előtt áll a közlekedés

A közösségi közlekedésben és távolsági áruszállításban előttünk álló hajtástechnológia-váltás volt a fő témája az MVM Csoporthoz tartozó NKM Mobilitás Kft. által szervezett, „CNG, a Zöld energia” című szakmai fórumnak, amelyen a Mercarius Flottakezelő is képviseltette magát. A konferencia célja a távolsági személy- és áruszállításban lehetséges alternatív technológiák bemutatása volt.

A konferencián - többek között - ismertették a sűrített földgáz hajtotta gépjárművek működésének előnyeit, illetve bemutatták, milyen előnyökkel jár a CNG gáz használata a távolsági áruszállításban és a közösségi közlekedésben. Több alternatíva is létezik, az egyelőre kisebb hatótávolságra alkalmas elektromobilitás mellett, a CNG és az LNG technológia is jó megoldást jelenthet. A panelbeszélgetések során társtulajdonosunk, Szűcs László a flottakezelő cégek oldaláról közelítette meg a témát.  

„Egyetértettem a közlekedési társaságok vezetőivel abban, hogy egy ilyen volumenű technológiai átállás mindig „fejnehéz” projekt, hiszen az elején igényel nagy befektetést, ami aztán hosszú távon térül meg. Emellett nemcsak a befektetés mértéke jelent kihívást, hanem az átállás műszaki feltételeinek a megteremtése is, beleértve a szervíz és karbantartói háttér biztosítását. Amennyiben viszont az importőr, az üzemanyag – és energiaszolgáltató, valamint a finanszírozó együttműködik, egy flottakezelő partner pedig összefogja és koordinálja az ő együttműködésüket, átvállalva a felmerülő kockázatokat, akkor a közlekedési vállalatok a fő tevékenységükre tudnak koncentrálni, így eredményesek tudnak lenni hosszú távon is” – mondta el Szűcs László.