Flottafinanszírozás a legkedvezőbb adózási feltételekkel: ezek az operatív lízing előnyei

A vállalkozások számára a cégautók fenntartásának, finanszírozásának legoptimálisabb formája ma mindenképpen az operatív lízing, más néven tartós bérlet, amelyet egyre többen választanak. Nézzük végig, milyen előnyei vannak ennek a konstrukciónak!

Kedvező adózás, stabil likviditás


·       Az eszközt a vállalkozás nem a saját mérlegében mutatja ki. A bérleti díj teljes mértékben elszámolható költségként, így csökkenti a vállalkozás adóalapját, és a cég eszközarányos nyereségmutatói is kedvezőbbek lesznek.
·       A tartós bérleti díjjal a vállalkozás megőrzi likviditását, így a flotta fenntartása nem okoz gondot például egy bankhitel igénylésénél. Az operatív lízing kíméli a vállalkozás forrásait, amit az egyéb célokra – például beruházásokra – fordíthat.
·       A bérleti díj áfatartalma személygépkocsik esetében is visszaigényelhető, az üzleti célú használat arányában.
·       A gépjárművek finanszírozása ­– személygépjárművek esetén is – áfamentesen, nettó értéken történik, ezáltal az áfa összege megtakarítható.

Kepernyofoto-2022-05-05---13.12.14
 
Garantált havidíj


·       Az operatív lízing esetében nincsenek váratlan kiadások A havidíj mértéke a teljes futamidő alatt garantált és kockázatmentes.
·       Nincsenek egyéb kötelezettségek a jármű fenntartásával kapcsolatban: a vállalkozás egyetlen, mindig kiszámítható díjat fizet fix kamatozással, ami jól tervezhetővé teszi a cég kiadásait.
·       A futamidő (általában 36-48 hónap) lejárta után sincsenek extra költségek. A maradványérték (ami az autó piaci értékét jelenti a futamidő végén) a szerződésben rögzített, ha pedig jelentős piaci árváltozás történne a futamidő alatt, annak kockázata a lízingcéget terheli.
 
Rengeteg kényelmi szolgáltatás, személyre szabott felszereltség
·       A cégautókat egy vállalkozás tipikusan 3-5 évente cseréli. Ha az operatív lízinget választja, a cégvezetőnek nem kell a járművek értékesítésével foglalkoznia, így több időt fordíthat a vállalkozás alaptevékenységére. Adott esetben a futamidő lejártával a lízingbeadó az új járműpark beszerzésében is segít.
·       A járművek fenntartásával kapcsolatos feladatokról is a lízingbeadó, azaz a flottakezelő gondoskodik. Nincs több vesződés a karbantartással, gumicserével, illetékekkel, kárügyintézéssel, hiszen a flottakezelő az autó mellé komplett szolgáltatáscsomagot ad.
·       A flottakezelőknél általában számos gépjárműtípus közül választhatják ki a vállalatok a számukra legmegfelelőbbet. Érdemes azt is végiggondolni, hogy egy többezer autóból álló eszközparkkal rendelkező flottakezelő jelentős mértékű mennyiségi kedvezményt kap beszállítóitól, amit gyakran tovább ad ügyfeleinek.
·       A gépjárművek felszereltsége, az extrák ugyancsak a vállalat igényeire szabhatók.
·       Az assistance szolgáltatással az ügyfeleknek a jármű meghibásodása esetén azonnali segítség és csereautó áll rendelkezésükre.
 

Kepernyofoto-2022-05-05---13.12.04