Az ideális vállalati flotta kialakítása

Napjainkban a szabadidős célokra is használható céges autó egyre népszerűbb béren kívüli juttatásnak számít. Azonban a flottakezelők által nyújtott számos lehetőség közül nem mindig könnyű megtalálni azt a típust, ami egyaránt hatékony munkaeszköz és szabadidős célra is alkalmas. Cikkünkben összefoglaltuk, mire érdemes odafigyelni az ideális flottaösszetétel kialakításakor.

A jelenleg elérhető számtalan autótípus közül sokszor kihívást jelent kiválasztani a vállalkozás számára legmegfelelőbb járműveket, pedig az egyéni igényekre szabott céges járműpark sokkal több előnnyel jár, mint elsőre gondolnánk. A nyilvánvaló pozitívumok – mint a kényelmes munkavégzés vagy a rugalmasság – mellett egy körültekintően összeállított autópark csökkentheti az üzemanyag- és szervizköltségeket, a káresetek számát, emellett remek motivációs eszköz a munkavállalók számára.

Cégautó, mint munkaeszköz

Az optimális céges járműparknak jó néhány feltételnek kell megfelelnie. A legfontosabb, hogy a munkavállalót valóban segítse a munkavégzésben. Ennek érdekében a flottaautók esetében elengedhetetlen a munkához szükséges futásteljesítmény pontos meghatározása. Problémát okozhatnak a „túlfutó” gépjárművek melyek növelhetik a szervizköltségeket és az üzemanyagfogyasztást is. Tapasztalataink szerint a költségoptimalizáló flotta kialakítása során a teljesítményigény meghatározása legalább olyan fontos szempont, mint az egyes járművek után fizetendő bérleti díj.

A vállalat tevékenységi köre nemcsak a kiválasztandó gépjárművek futásteljesítményét hanem azok típusát, de gyakran az ajánlott modellek motortípusát is meghatározza. Futásteljesítmény az autók által éves bontásban megtett kilométerek számát jelenti. A flottakezelő előzetes igényfelmérésekor meghatározott érték alapján a felek dönthetnek a rövidebb, városi utazásokhoz használt elektromos, hibrid vagy benzines modellek, illetve a hosszabb távokra ajánlott dízel típusok használatáról.

Ebben a döntési fázisban a flottakezelő olyan speciális, tevékenységi körhöz kapcsolódó szempontokat is figyelembe vesz, mint a tervezett használati területen elérhető – Európában egyre gyakoribb – kibocsátásmentes övezetek vagy elektromos töltőállomások száma, illetve a kiajánlott autók mérete. A Mercarius tapasztalatai szerint egyre nagyobb az igény a zöld flotta kialakítására is, így a tisztán elektromos és alternatív meghajtású járművek évről-évre nagyobb teret kapnak a flottakezelők kínálatában.

Az egyik legvonzóbb béren kívüli juttatás

A cégautó – amellett, hogy munkaeszköz – egyre népszerűbb béren kívüli juttatás is, hiszen a munkavállaló és a munkáltató számára kedvező feltételeket kínál. Előbbi minimális ráfordítással korszerű és gyakran státuszszimbólumnak tekinthető járművet használhat, míg a vállalatok szempontjából azért előnyös, mert a dolgozók számára vonzó juttatásnak és sok esetben megtartó erőnek számít.

Nem meglepő az sem, hogy a flottakezelők által kihelyezett járművek között is egyre nagyobb arányban szerepelnek szabadidős célokat is kielégítő modellek. Ha a kiajánlott járművek a fent említett paraméternek is megfelelnek, többnyire már a dolgozói preferenciák döntik el az autó pontos típusát, meghatározott havi keretösszegig.

A Mercarius dedikált kapcsolattartása révén, figyelembe vesz olyan egyedi szempontokat az ajánlat készítése során, mint a használók lakhelye, szabadidős tevékenysége, családi állapota és akár a munkához nem kapcsolódó úticélok is.

A flottaszabályzat kötelező elem

Az átlátható flottakezeléshez szükség van egy minden részletre kiterjedő flottaszabályzatra is. A jól átgondolt rendelkezések – a kiválasztásra vonatkozó korlátozások mellett - segíthetnek tisztázni az olyan kérdéseket, mint a nyaralás alatti járműhasználat vagy a káresetkor fizetendő önrész munkáltató és munkavállaló közötti megoszlása.

A Mercarius csapata mögött több évtizedes flottakezelői tapasztalat és piacismeret áll, ami a szolgáltatásaink minőségének alappillérét nyújtja. Alapszolgáltatásunk keretén belül megvizsgáljuk és felmérjük a vállalat jelenlegi gépjármű használati szokásait és javaslatot teszünk a jövőbeni szabályzat kialakítására vonatkozóan, ami mindhárom fél részére előnyös és hosszú távú elégedett együttműködést eredményez.