A Mercarius flottakezel elsőként hidrogén üzemanyagcellás személyautót Magyarországon

A Mercarius Flottakezelő üzemeli Magyarországon elsőként hidrogén üzemanyagcellás elektromos személyautót, egy Toyota Mirai-t. A gépjárművet a Budapest Hydogen Summiton adta át Kriston Ákosnak, a Magyar Földgáztároló Zrt. elnök-vezérigazgatójának László Richárd, a Toyota magyarországi országigazgatója és Szabó Gyula, a Mercarius kereskedelmi igazgatója.


A Magyar Földgáztározó Zrt. az Akvamarin projekt keretében az elmúlt években komoly előrelépéseket tett annak érdekében, hogy – Magyarországon elsőként – zöldhidrogént állítson elő. A vállalat a hidrogén technológiával kapcsolatos gyakorlati tapasztalatok megszerzését is fontosnak tartja, ezért flottáját egy zéró emissziós, melléktermékként tiszta vizet kibocsátó hidrogén üzemanyagcellás elektromos Toyota Mirai gépjárművel bővíti. Az autót a Mercarius Flottakezelő üzemelteti a vállalat számára.

SZJA0045


A hidrogént a szakemberek olyan abszolút zöld, zéró emissziós energiahordozónak tartják, amely a jövőben fontos szerepet tölthet be a közlekedésben is. Előnyét legfőképpen az jelenti, hogy lehetővé teszi a megújuló energiaforrások (pl. nap- és szélerőművek) által termelt villamosenergia tárolását. Ebben a folyamatban a többletenergiát elektrolízises vízbontásra használva hidrogént állítanak elő, amely sokkal egyszerűbben tárolható és szállítható, mint az elektromos áram. Magyarországon jelenleg a Békés megyei Kardoskúton zajlik az ezzel kapcsolatos fejlesztési projekt. Ennek végső célja, hogy az itt előállított hidrogén a jövőben a végfogyasztókhoz is eljusson, így jelentős mértékben csökken majd a szén-dioxid kibocsátás, hiszen a hidrogén visszaalakul vízgőzzé, így felhasználásának nincs károsanyag kibocsátása.


A hidrogén gyakorlati felhasználásával kapcsolatos ismeretek bővítésében segít majd a Magyar Földgáztaroló Zrt. által szolgálatba állított Toyota Mirai, amelyet a Budapest Hydrogen Summit rendezvényén adott át Kriston Ákosnak, a Magyar Földgáztároló Zrt. elnök-vezérigazgatójának László Richárd, a Toyota magyarországi országigazgatója és Szabó Gyula, a Mercarius kereskedelmi igazgatója.

SZJA0069-1


A Toyota Mirai a világ első sorozatgyártott hidrogén üzemanyagcellás elektromos autójának második generációja, amely egyetlen tankolással (ami maximum 3-5 percet vesz igénybe) akár 650 kilométer megtételére is képes. Mivel Magyarországon egyelőre közforgalmú töltőállomások még nincsenek, kézenfekvő volt, hogy elsőként szakmai partnerek használják a gépjárművet.


Korábbi hazai tapasztalatok híján fontos szerep hárult a Mercarius Flottakezelő Kft.-re is, hiszen elsőként kínáltunk lízingkonstrukciót hidrogén üzemanyagcellás elektromos autóra Magyarországon. Szabó Gyula kereskedelmi igazgatónk elmondta:

„Kétségkívül izgalmas feladat elé állított bennünket a Toyota Mirai, hiszen nem volt hazai támpont az autó magyarországi maradványértéke kapcsán sem, ám tisztában voltunk vele, hogy milyen kiemelt jelentősége van ennek a hidrogén üzemanyagcellás elektromos autók jövőbeni hazai elterjedése szempontjából.”

A hidrogén üzemanyagcellás elektromos járművek nem csupán a személyautók, hanem a tömegközlekedés és a közúti áruszállítás területén is fontos szerepet tölthetnek majd be, elterjedésükhöz ugyanakkor természetesen szükség van a hazai hidrogén töltőállomás infrastruktúra kialakítására is, ami már meg is kezdődött. A tervek szerint a közeljövőben több közforgalmú töltőállomás is nyílik majd Magyarországon, így egyre több vállalat és magánszemély kezdheti meg a jövő abszolút zöld technológiájával való ismerkedést.